Η δολοφονία της Κριστίν

Η δολοφονία της Κριστίν

Έζησα κάποιες ιδιαίτερες μέρες. Μία από τις Ανεπίλυτες Υποθέσεις, από τον καιρό που εργαζόμουν ως ερευνητής της αστυνομίας, ίσως βρήκε τη λύση της.
Στις εξίμιση το απόγευμα της 5ης Αυγούστου 1999, η δωδεκάχρονη Κριστίν Γιούελ Γιοχάνεσεν βγήκε για βόλτα με το ποδήλατό της. Δεν επέστρεψε ποτέ. 
Μέσα στις επόμενες ώρες μία ομάδα αναζήτησης ερεύνησε τον χώρο γύρω από το μικρό χωριό Μορκ, έξω από το Λάρβικ. Αποτελούνταν από γείτονες, φίλους και συγγενείς. Έψαχναν σε μονοπάτια και κοιλάδες, χαράδρες και ρεματιές. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, βρέθηκε δολοφονημένη στην άκρη ενός δρόμου. Τα επόμενα τρία χρόνια ξόδεψα κάθε στιγμή του χρόνου μου προσπαθώντας να βρω τον δολοφόνο. Η Κριστίν και αυτό που της συνέβη βρίσκονταν πάντοτε στον νου μου. Οι υποψίες έπεσαν πρώτα σε έναν ήσυχο άντρα με νοητική υστέρηση, ο οποίος είχε περάσει από το χωριό πάνω σε μία μικρή μοτοσυκλέτα, αλλά καθώς προστίθονταν κι άλλες λεπτομέρειες, η έρευνα άλλαξε κατεύθυνση. Ακολούθησα μία διαφορετική οδό, η οποία οδήγησε στη σύλληψη ενός εικοσιτετράχρονου άντρα στη Στοκχόλμη. Διώχθηκε, ωστόσο τα στοιχεία δεν έφτασαν για την καταδίκη του και αθωώθηκε.
Η δολοφονία της Κριστίν είναι μία υπόθεση που με κράτησε ξύπνιο για πολλές νύχτες. Είναι το είδος της υπόθεσης την οποία μελετάς ξανά και ξανά, διαβάζεις προσεκτικά την κάθε λεπτομέρεια, ψάχνοντας για κάτι που θα μπορούσε να πάει την υπόθεση ένα βήμα μπροστά. Είναι το είδος της υπόθεσης που σου δημιουργεί ένα πνευματικό σημάδι ως ερευνητή. Ένα σημάδι που δεν γιατρεύεται, αλλά μολύνεται περαιτέρω. 
Λίγο πριν το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον Ρόαρ, τον πατέρα της Κριστίν. Κρατήσαμε επαφή τα χρόνια που πέρασαν από τον φόνο, ακόμη κι αφότου αποχώρησα από την αστυνομία. Δεν έχασε την ελπίδα πως θα βρει ποιος δολοφόνησε την κόρη του κι οργάνωσε τη δική του έρευνα. Του έδωσα συμβουλές κι ακούσαμε μαζί τον μάντη και όλους τους υπόλοιπους που επικοινώνησαν μαζί μας, λέγοντας πως είχαν συμβουλές και πληροφορίες. Μου τηλεφώνησε για να με ενημερώσει ότι η αστυνομία συνέλαβε έναν άντρα για το φόνο της κόρης του. Οι νέες μέθοδοι ανάλυσης έκαναν δυνατή την εύρεση ενός προφίλ DNA κάτω από τα νύχια της Κριστίν, το οποίο είχε διατηρηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Ο άντρας που συνελήφθη ήταν ο ίδιος άντρας τον οποίο συνέλαβα πριν από 15 χρόνια. Η νέα έρευνα μόλις ξεκίνησε, ωστόσο ελπίζω πως θα πάρουμε απαντήσεις σχετικά με αυτό που συνέβη το 1999.
Ο Ρόαρ κι εγώ δεν μιλούσαμε μονάχα για την υπόθεση τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και για τη λογοτεχνία. Είναι φανατικός αναγνώστης αστυνομικών. Πρέπει να παραδεχτώ πως βρίσκω παράξενο το γεγονός ότι, αν και βίωσε ένα βίαιο έγκλημα στην πραγματικότητα, διαβάζει αυτού του είδους τα βιβλία. Μου εξήγησε, ωστόσο, πως, όπως πολλοί άλλοι, διαβάζει αστυνομικά μυθιστορήματα για να χαλαρώσει. Και όταν διαβάζει ένα τέτοιο βιβλίο, γνωρίζει πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Θα συναντήσει έναν πρωταγωνιστή που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε το ακατανόητο. Ο ερευνητής θα επαναφέρει την τάξη και νομίζω πως μία τέτοια επαναφορά του νόμου και της τάξης είναι κάτι που ενδιαφέρει τον αναγνώστη ο οποίος ζει στον χαοτικό μας κόσμο.
 

Γράψτε το σχόλιό σαςΕγγραφή στο Newsletter

Για αποκλειστικές προσφορές, νέες κυκλοφορίες και ξεχωριστές εκδηλώσεις, κάντε εγγραφή στο newsletter