2103300774
0

Μάθετε πως ήταν ο κόσμος την εποχή που εκτυλίσσεται η αγαπημένη σας τριλογία

Μάθετε πως ήταν ο κόσμος την εποχή που εκτυλίσσεται η αγαπημένη σας τριλογία

Οι Δρόμοι της Καταιγίδας είναι τρία μυθιστορήματα εποχής, με τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία, τοποθετημένα χρονολογικά στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα και γεωγραφικά στον ενετοκρατούμενο Χάνδακα, στην Αδριανούπολη και την Κωνσταντινούπολη, στο τέλος της κυριαρχίας του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.

Τον 16ο αιώνα, δύο μεγάλες δυνάμεις επικρατούσαν στην ευρύτερη περιοχή μας, δύο αυτοκρατορίες που η καθεμία εποφθαλμιούσε τις κτήσεις της άλλης: η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας και η Οθωμανική αυτοκρατορία. Η Ενετοκρατία στην Κρήτη διήρκεσε 458 χρόνια δηλαδή από το 1211 – 1669.

Τα γεγονότα εκείνης της περιόδου ήταν πάρα πολλά, αλλεπάλληλες συγκρούσεις και τραγικές ανατροπές. Πραγματικοί Δρόμοι της Καταιγίδας, όπως είναι και ο υπέρτιτλος της τριλογίας.

Στη θάλασσα κυριαρχούσαν οι Ενετοί, που κατείχαν όλη τη νησιωτική Ελλάδα, με προμετωπίδα τους την Κρήτη και συγκεκριμένα τον Χάνδακα. Αυτοί έλεγχαν το εμπόριο και όλες τις θαλάσσιες μεταφορές.

Οι Ενετοί ήταν πολύ σκληροί κατακτητές, σκληρότεροι κατά πολύ από τους Οθωμανούς. Ο λαός στέναζε από τους αδυσώπητους φόρους που είχαν επιβάλλει, από τον διωγμό της Ορθοδοξίας, αλλά και τη βία που ασκούσαν σε όποιον τολμούσε να αντιδράσει. Όλοι οι νέοι ήταν υποχρεωμένοι να πηγαίνουν σκλάβοι, κυρίως στις γαλέρες, ή να δουλεύουν σε οχυρωματικά και αρδευτικά έργα, χωρίς να τους παρέχεται ούτε ένα τάσι νερό.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, όπως αναφέρουν τα ιστορικά αρχεία, έγιναν 27 μεγάλες επαναστάσεις και αμέτρητα κινήματα. Οι περισσότερες απ’ αυτές καταπνίγηκαν στο αίμα. Οι ηγέτες τους ανήκαν, επί το πλείστον, στις μεγάλες αρχοντικές οικογένειες του νησιού, κυρίως στους Αρχοντορωμαίους.

Η εικόνα εκείνης της περιόδου συμπληρώνεται από μεγάλους σεισμούς, σιτοδείες, λειψυδρία και πολλές επιδημίες που έπληξαν τον πληθυσμό, ο οποίος, με τραγικό τρόπο, μειωνόταν ολοένα και περισσότερο.

Από την άλλη πλευρά οι Οθωμανοί, που υστερούσαν σε ναυτική δύναμη, λυμαίνονταν όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και εκείνο που κυρίως τους χαρακτήριζε ήταν οι κουρσάρικες επιθέσεις που πραγματοποιούσαν σε όλα ανεξαιρέτως τα πλοία. Μπορεί να μην υπήρχε Οθωμανικός Στόλος, όμως, στην υπηρεσία του Σουλτάνου, είχαν επιστρατευτεί οι κουρσάροι, έμμισθοι υπάλληλοι της Υψηλής Πύλης, στην οποία και παρέδιδαν τον κούρσο -τη λεία, δηλαδή- από τις επιδρομές τους.

Εισέβαλλαν ακόμα και μέσα στις πόλεις και στα χωριά, καίγοντας, αρπάζοντας και λεηλατώντας τα πάντα, και αποτελούσαν μία από τις μεγαλύτερες συμφορές  για τον δυστυχισμένο λαό. Το δουλεμπόριο ήταν στο φόρτε του, με την ανοχή των Ενετών. Νέοι άντρες πωλούνταν στα σκλαβοπάζαρα της Μπαρμπαριάς ως κωπηλάτες σε γαλέρες, ενώ οι νέες και όμορφες κοπέλες είχαν τη μεγαλύτερη αξία, γιατί γέμιζαν τα χαρέμια των πασάδων, των βεζίρηδων αλλά και του ίδιου του σουλτάνου.

Η μεγαλύτερη αθλιότητα ήταν τα υπαίθρια σκλαβοπάζαρα, όπου οι αγοραστές έλεγχαν σε κοινή θέα την αγνότητα κάθε κοπέλας, μη διστάζοντας να την ξεγυμνώσουν μπροστά στα αδηφάγα μάτια των υπολοίπων.

Η τριλογία, αναφέρεται σε όλα αυτά τα γεγονότα, δένοντας αριστοτεχνικά τη μυθοπλασία με την πραγματική ιστορία εκείνης της εποχής.

Ενετοί και Οθωμανοί, άρχοντες και σκλάβοι, αλλά και πολλά από τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο τη συγκεκριμένη περίοδο, ξεπηδούν και ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες της τριλογίας.

Ρούσσα, Ιωάννης, Αριάδνη είναι οι πρωταγωνιστές στα τρία βιβλία, που μας παρασύρουν  να τους ακολουθήσουμε μέχρι το τέλος του 16ου αιώνα. Πρόσωπα που ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες της τριλογίας… Ή, μήπως, ήταν ανέκαθεν ζωντανά, περιμένοντας τη σειρά τους για να φωτίσουν αυτή την ανείπωτη συγκλονιστική  ιστορία;

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

Για αποκλειστικές προσφορές, νέες κυκλοφορίες και ξεχωριστές εκδηλώσεις, κάντε εγγραφή στο newsletter