Είσοδος στον λογαριασμό σου
Το καλάθι μου: {{countCartProductPieces}} {{ countCartProductPieces > 1 ? 'Είδη' : 'Είδος' }}

Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν Μεταφορικά και έξοδα αντικαταβολής από 20€

Δράσεις για σχολεία Δράσεις για σχολεία

Οι εκδόσεις Διόπτρα, αναγνωρίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και επισκέψεων συγγραφέων παιδικών βιβλίων στα σχολεία, προτείνουν μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων βασισμένων σε επιλεγμένους παιδικούς τίτλους. Οι δράσεις περιλαμβάνουν την επίσκεψη συγγραφέα ή υλοποιούνται από συνεργάτες των εκδόσεων Διόπτρα και μπορούν να πραγματοποιηθούν σε σχολεία, βιβλιοπωλεία ή πολιτιστικούς χώρους. Πρόκειται για διαδραστικές και βιωματικές δράσεις, οι οποίες προσαρμόζονται στο ηλικιακό επίπεδο των παιδιών και στις εκάστοτε συνθήκες. Παρακάτω θα βρείτε περιγραφή των εκπαιδευτικών δράσεων που διοργανώνονται την τρέχουσα χρονική περίοδο με αναφορά στις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται και στις θεματικές ενότητες που καλύπτουν.

Σας παρακαλούμε να αφιερώσετε λίγο χρόνο ώστε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στη φόρμα συμμετοχής και, σε περίπτωση που υπάρξει δυνατότητα προγραμματισμού της επίσκεψης του/της συγγραφέα, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας γραπτώς μέσω email.

2 Αποτελέσματα
  • Ο Σβούρας και ο ήλιος που φωτίζει τη βροχή | Εκπαιδευτική Δράση
    Ο Σβούρας και ο ήλιος που φωτίζει τη βροχή | Εκπαιδευτική Δράση
    Βιβλίο: Ο Σβούρας και ο ήλιος που φωτίζει τη βροχή
    Συγγραφέας: Αλίνα Ιωάννου
    Ηλικίες: 4+
    Ο Σβούρας και ο ήλιος που φωτίζει τη βροχή | Εκπαιδευτική Δράση
    Βιβλίο: Ο Σβούρας και ο ήλιος που φωτίζει τη βροχή
    Συγγραφέας: Αλίνα Ιωάννου
    Ηλικίες: 4+

    Εικονογράφηση: Emma Clarke Louise

    Θεματική Ενότητα: Συναισθηματική Αγωγή, Διαπροσωπικές σχέσεις

    Τάξεις: Α΄ - Γ΄ Δημοτικού

    Διάρκεια: 40 – 45 λεπτά

    Ο μικρός σκιουράκος Σβούρας έχει μια δύσκολη μέρα στο σχολείο. Στη διαδρομή ξεσπά δυνατή βροχή που του χαλάει τη διάθεση, τον στενοχωρεί και γεμίζει το μυαλουδάκι του με κακές σκέψεις. Χάρη στη βοήθεια της δασκάλας του, της κυρίας Φωτεινής, που στέκεται δίπλα του με υπομονή και αγάπη, και των συμμαθητών του, θα μάθει πώς μπορεί να διαχειρίζεται τα αρνητικά συναισθήματα και να μετατρέπει τις άσχημες σκέψεις σε όμορφες.

    Μέσα από τη διαδραστική αφήγηση του παραμυθιού που πραγματοποιεί η συγγραφέας παρέα με τον λούτρινο σκιουράκο Σβούρα, τα παιδιά θα ταυτιστούν με τους μικρούς πρωταγωνιστές της ιστορίας και θα αναγνωρίσουν σκέψεις και στιγμές της δικής τους καθημερινότητας.

    Στη συνέχεια, μέσα από παιχνίδια και χειροτεχνίες θα ανακαλύψουν τρόπους να μετατρέπουν τις δικές τους αρνητικές σκέψεις σε θετικές: θα δημιουργήσουν το δικό τους «ουράνιο τόξο των θετικών σκέψεων» ή τη δική τους «ομπρέλα της ασφάλειας», με τα οποία στη συνέχεια μπορούν να στολίσουν την τάξη ή το δωμάτιό τους!
    Μια βιωματική εκπαιδευτική δράση που βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίσουν, να αποδεχτούν και να διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματα, και ενισχύει την πίστη στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους.

    Το πρόγραμμα ενδείκνυται στο πλαίσιο δράσεων:

    • που σχετίζονται με την ομαλή προσαρμογή στο σχολικό περιβάλλον
    • στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και ιδιαίτερα στη θεματική ενότητα Ευ Ζην/ ευρύτερων δράσεων ψυχοσυναισθηματικής αγωγής
    • για την ενδυνάμωση του δεσμού δασκάλου – μαθητή

  • Ο Σβούρας έριξε το χριστουγεννιάτικο δέντρο | Εκπαιδευτική Δράση
    Ο Σβούρας έριξε το χριστουγεννιάτικο δέντρο | Εκπαιδευτική Δράση
    Βιβλίο: Ο Σβούρας έριξε το χριστουγεννιάτικο δέντρο
    Συγγραφέας: Αλίνα Ιωάννου
    Ηλικίες: 4+
    Ο Σβούρας έριξε το χριστουγεννιάτικο δέντρο | Εκπαιδευτική Δράση
    Βιβλίο: Ο Σβούρας έριξε το χριστουγεννιάτικο δέντρο
    Συγγραφέας: Αλίνα Ιωάννου
    Ηλικίες: 4+

    Εικονογράφηση: Emma Clarke Louise

    Θεματική Ενότητα: Χριστούγεννα, Συναισθηματική Αγωγή

    Τάξεις: Νηπιαγωγείο, Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού

    Διάρκεια: 45-50 λεπτά

    Τα Χριστούγεννα έφτασαν κι ο Σβούρας δεν έβλεπε την ώρα να στολίσουν
    το χριστουγεννιάτικο δέντρο παρέα με την οικογένειά του ακούγοντας
    τα αγαπημένα τους χριστουγεννιάτικα τραγούδια και να γράψει
    το γράμμα του στον Άγιο Βασίλη! Και πράγματι, το χριστουγεννιάτικο
    δέντρο τους έγινε πολύ όμορφο! Όμως, όταν ο Σβούρας, παρασυρμένος
    από χριστουγεννιάτικο ενθουσιασμό, το ρίξει κάτω κατά λάθος,
    θα στενοχωρηθεί πολύ… Ευτυχώς, η φίλη του η Φρύνη και οι γονείς του
    θα τον βοηθήσουν να βρει τη λύση και να αισθανθεί καλύτερα!

    Με αφορμή την τρυφερή αυτή χριστουγεννιάτικη ιστορία, τα μικρά παιδιά
    θα ανακαλύψουν τη σημασία της αποδοχής και της σωστής διαχείρισης
    του λάθους καθώς και τη σημασία της υποστήριξης που λαμβάνουμε
    από τους γονείς μας, τους φίλους μας και όλους όσοι μας αγαπούν.
    Η συγγραφέας πραγματοποιεί δραματοποιημένη αφήγηση του παραμυθιού
    παρέα με τον Σβούρα και στη συνέχεια τα παιδιά ανακαλύπτουν παίζοντας
    τι συμβαίνει όταν «κρύβουμε τα λάθη μας κάτω από το χαλί!».
    Ακόμη, θα ζητήσουν από τον Άγιο Βασίλη να προσφέρει
    ένα δώρο αλληλεγγύης, ζωγραφίζοντας στο καβαλέτο του Σβούρα
    ό,τι θα ήθελαν να προσφέρουν σε κάποιο παιδάκι που το έχει ανάγκη.

    Και στο τέλος… θα τραγουδήσουν όλοι μαζί το πιο ρυθμικό τραγούδι,
    το τραγούδι του Σβούρα!

Συχνές ερωτήσεις

  • Πώς μπορώ να διοργανώσω την επίσκεψη ενός/μιας συγγραφέα στον χώρο του σχολείου;

    Για να προσκαλέσετε κάποιον/κάποια συγγραφέα των εκδόσεων Διόπτρα στο σχολείο σας, μπορείτε να επιλέξετε τη δράση που σας ενδιαφέρει και να συμπληρώσετε τα απαιτούμενα στοιχεία στη φόρμα για τα σχολεία που θα βρείτε εδώ. Σε περίπτωση που υπάρξει δυνατότητα προγραμματισμού της δράσης, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας γραπτώς μέσω email.

    Η ίδια διαδικασία ισχύει και σε περίπτωση που είστε μέλος/εκπροσωπείτε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων της σχολικής μονάδας. Εάν το σχολείο σας βρίσκεται στην περιφέρεια, ακολουθείται η ίδια διαδικασία. Σε περίπτωση που υπάρξει δυνατότητα προγραμματισμού της μετάβασης του/της συγγραφέα στην περιοχή σας, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας γραπτώς μέσω email. Επίσης, μπορούμε να εξετάσουμε τη δυνατότητα διαδικτυακής σύνδεσης με τον/τη συγγραφέα.

    Για την καλύτερη διοργάνωση επισκέψεων συγγραφέων στην περιφέρεια, σας προτείνουμε:

    Να εξετάσετε το ενδεχόμενο πρόσκλησης του/της συγγραφέα από κοινού με άλλες σχολικές μονάδες της περιοχής σας. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο/η συγγραφέας θα μπορέσει να επισκεφθεί περισσότερες σχολικές τάξεις και περισσότερα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον ίδιο/την ίδια και το έργο του/της.
    Να απευθυνθείτε σε βιβλιοπωλείο της περιοχής σας, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά με τη διοργάνωση της δράσης και την παραγγελία αντιτύπων των βιβλίων.
    Να απευθυνθείτε στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων της σχολικής σας μονάδας, τα μέλη του οποίου μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά με τη διοργάνωση της δράσης.

  • Χρειάζεται οι μαθητές/τριες να έχουν διαβάσει το βιβλίο πριν από την επίσκεψη του/της συγγραφέα;

    Προτείνουμε πριν από την επίσκεψη του/της συγγραφέα οι μαθητές/τριες να γνωρίζουν ορισμένα βασικά στοιχεία για το βιβλίο που αφορά η δράση, καθώς και για τον συγγραφέα που πρόκειται να επισκεφθεί το σχολείο. Έτσι, η εμπλοκή τους στη δράση θα είναι ουσιαστικότερη, ενώ επιτυγχάνεται ο κύριος στόχος της βιβλιοπαρουσίασης, που είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.

    Συχνά η επίσκεψη ενός/μιας συγγραφέα στον χώρο του σχολείου σχετίζεται με μια ολοκληρωμένη δράση/πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, το οποίο έχει επιλέξει να υλοποιήσει ο/η εκπαιδευτικός με την τάξη. Τέτοια προγράμματα μπορεί να είναι:

    Ανάγνωση και επεξεργασία ενός ή περισσότερων λογοτεχνικών κειμένων κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών.
    Αξιοποίηση ενός παιδικού βιβλίου στο πλαίσιο κάποιου project.
    Αξιοποίηση ενός βιβλίου σε κάποια από τις θεματικές των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
    Αφιερώματα/δράσεις που σχετίζονται με κάποια Παγκόσμια Ημέρα.
    Επιλογή του βιβλίου στο πλαίσιο λέσχης ανάγνωσης.

  • Υπάρχει κόστος συμμετοχής;

    Οι επισκέψεις συγγραφέων μας στον χώρο του σχολείου δεν επιβαρύνονται με κόστος συμμετοχής. Πριν από κάθε επίσκεψη συγγραφέων μας στα σχολεία ενθαρρύνουμε το σχολείο ή τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων να ενημερώνει σχετικά τους γονείς των μαθητών/μαθητριών.

    Επιπλέον, προτείνουμε σε συνεργασία με βιβλιοπωλείο της περιοχής ή με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τα παιδιά να διαθέτουν αντίτυπα του βιβλίου, προκειμένου να έρχονται σε επαφή με το ίδιο το κείμενο, τους ήρωες και την εικονογράφηση και να επιτυγχάνεται ο κύριος στόχος της βιβλιοπαρουσίασης, που είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Μπορεί, μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί να έχουν ήδη επεξεργαστεί το βιβλίο στην τάξη με τους/τις μαθητές/τριες, ώστε να έχουν μια εικόνα του προγράμματος στο οποίο πρόκειται να συμμετάσχουν και η παρουσίαση να είναι πραγματικά ουσιαστική και εποικοδομητική. Φυσικά, οι συγγραφείς μπορούν να υπογράψουν τα αντίτυπα των παιδιών που θα έχουν μαζί τους το βιβλίο και να γράψουν αφιερώσεις μετά το πέρας της δράσης.

    Οι δράσεις που υλοποιούνται από συνεργάτες των εκδόσεων Διόπτρα έχουν κόστος συμμετοχής, το οποίο πάντοτε αναγράφεται στην περιγραφή της εκάστοτε δράσης.